2014. március 25., kedd

Egy különc srác feljegyzései

Sziasztok!


EZ MOST FONTOS! A napokban azt a csodás felfedezést tettem, hogy pont április 1.-én leszünk félévesek!!!! (igen, bolondok napján, ez is csak velem történhet meg :D). Ebből az alkalomból kifolyólag, szeretnék "csinálni Nektek valamit! :) Csak kérlek segítsetek, hogy mit szeretnétek! Osszátok meg Velem a gondolataitokat! Nyereményjáték? Vlog bejegyzés? Kvíz? Mi legyen???
Pusszy 

u.i.: bocsi a késésért :)


Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Stephen Chbosky: The Perks of Being a Wallflower

240 oldal

Az „Egy különc srác feljegyzései” című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.
A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a „Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.


A könyvből film is készült
Ez a könyv egész egyszerűen nem az én stílusom. Nem nekem "találták ki". Annyira nem az én stílusom

volt. De! Tetszett. Oké, nem olyan szinten, mint pl eeeegy szjg :D hanem egy másfajta tetszésként, de tetszett. :) Igaz, valamely szempontból tanulságos volt a különc kis Charlie története, de nem olyan volt, mint amilyenre számítottam/akartam, hogy legyen. Nem az a tipikus "akkor most az arcomba jön az izgalom és bumm!" hanem inkább a kis melankolikus, kibogarászós, elmélkedős könyvecske. De nem bántjuk! Mondjuk, én, mint vagy már 600x kifejtettem és tutibiztosra elegetek van, de én nem ahhoz a klánhoz tartozom, aki ül a padon és rácsodálkozik az életre. Tudjátok, hogy melyik fajtáról beszélek. Na, inkább nekik ajánlatos ez a könyvecske, mégis lehet azt mondani, hogy élvezhető volt, még nekem is, mert megérte egy kis időre kiszakadni a rohanó világból, és csak úgy belemerülni a dolgokba.



nekem igazából jobban tetszik az eredeti borító
Nagyon érdekes, de Chbosky (oké) első regényes forgatókönyvíró! Ez nekem teljes ledöbbenést okozott a könyv elolvasását követően, attól az apró ténytől függetlenül, hogy még az olvasás megkezdése előtt, amikor még nem gyűjtöttem elég erőt az elkezdéséhez, minimum háromszor is elolvastam a mini önéletrajzát. Jobb lett, mint egy kezdőtől várható volna. Oké, be kell vallanom, hogy még soha nem olvastam olyan írótól, aki azzal a művével csöppent volna bele az irodalom világába, eddigi tapasztalatom sincs, de (nem létező) eddigi összehasonlításaim alapján, ez nagyon jó volt! :) És a könyvnek számomra egyáltalán nem volt filmes hangulata. Tudom, kicsit furcsa észrevétel, de szerintem ha valaki úgy ír, hogy a kamerák kereszttüzében dolgozik a nap 8 órájában, én személy szerint egy kicsit arra gondoltam, hogy majd úgy vezeti fel, mintha csak a filmvásznon vetítenék elénk ezt a sztorit. De ez az effektus most hiányzott. Ami egyáltalán nem probléma, nem is bántam, hogy nem keveredtek a nyomtatott lapok a "rendezett valósággal". 

Jópofának tartom, hogy Charlie egy különös idegennek írja a leveleit. Bár, azt már feleslegesnek gondolom, hogy nem fedte fel ez igazi kilétét. Nem értettem az értelmét, hiába volt logikus. És ha megtudja, hogy ki vagy? És ha nem? 

Plusz. Az én saját véleményem, de szerintem érdekesebb megismerkedést érdemelt volna a mi kis hármasunk. Ez így olyan snassz volt, hogy csak odament és LBk lettek. Izgalmasabbnak kellett volna lennie, az illet volna hozzájuk. :)

Viszont számomra mindenki szerethető volt, mindenkit megértettem, "aranyos" dolgokat műveltek. nem egy izgalomdús sztori, amikor egyszerűen muszáj továbbolvasnod, hanem egy kicsit egyszerűbb, de mégis vannak benne váratlan fordulatok, meglepetések. 

Kedvenc szereplő: Charlie. nagyon tetszett, hogy minden szituációban, hozzon akármit a sors, önmaga szeretne lenni, és az igazságra törekedett. Kell nekem egy ilyen barát.
Nem annyira kedvelt karakter: Tessék megkövezni, de nekem se a bátya, se Patrick. Bocsi.
Kedvenc rész: A mikulás buli. Aranyosak voltak. De haláli volt még, amikor jelen volt az egész nagy család. Vagy amikor Charlie betépett! :D
Nem annyira kedvelt jelenet: Amikor mindenki piált, és részeg volt, és röhögött. Megszólalt a nagy party állat, juhú!


Változások a blogon!!
Be fogok vezetni pár rovatot, remélem nem baj! :)
- Havi összefoglaló 
- Könyves hírek (megjelenések, megfilmesítések, egyéb hírmorzsák - havonta)
- Megidézve (kedvenc idézetek, vagy aktuális olvasmányból idézetek - havonta
- Várólistára/Kívánságlistára (kéthetente)
- Borítómánia (kéthetente)
- Könyv vs. Film (kéthavonta)7
- Top 10
- ismerd meg a bloggerinát!
- Beszéleggesünk
Az utóbbi 3 háromhetente jelenne meg, egy adott témában (top 10 kedvenc szerző, hobbijaim, mit gondolok a fanfictiontionokról/ti mit gondoltok róla?)
Kérlek, mondjátok el, hogy mi érdekelne titeket, mire volna igény és hogyan?

CSAK BÁTRAN FEJTSÉTEK KI A VÉLEMÉNYETEKET, AKÁRMI IS LEGYEN EZ, ELFOGADOM, NEM HARAGSZOM MEG! CSAK MONDJÁTOK EL!

4 megjegyzés :

  1. Úúú de örülök, hogy ismét olvashattam tőled valamit. Én már halottam erről a könyvről, de még nem tudtam elolvasni... És ahogy megismertetted velem rájöttem, hogy ezt még el kell olvasnom bármi áron... Amúgy én nagyon örülnék egy vlog bejegyzésnek. És amúgy nagyon örülök, mert ahogy ezeket a rovat címeke nézem rájöttem, hogy az az egyik legjobb ebben a blogban, hogy mindig próbálsz fejlődni, újítani. Amikor azt hinné az ember már nem tudsz újat te előállsz vele. Amúgy lehet, hogy nem igazán érdekel, de nekem te vagy a kedvenc blogíróm. Mivel:
    - közvetlen vagy
    - vicces
    - az elemzéseknél mindig elmondod a saját véleményedet
    - meg úgy amúgy mindenért
    Várom a következőt!!! :D:D:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! Elmondhatatlanul jól esett minden sorod! és tényleg jó könyv! :) És igen, valószínű, hogy vlog lesz. :) És köszönöm, csak próbálkozok! :)
      ÉS KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!! ÉS EGYÁLTALÁN NEM UNTATSZ! és ez olyan kedves tőled.... *hüpp-hüpp* :')
      És én csak próbálok önmagam lenni :)
      Tudom! :D

      Törlés
  2. Szeretem a blogod, és a fél éves dolgot illetően azt tanácsolom, hogy találj ki valami eredetit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, és meglesz! :)
      Neked is sok sikert! :)

      Törlés