2014. június 27., péntek

15 szomorú tény a könyvekről

Sziasztok!
Most egy kis tény áradatot hozok Nektek, amik elég szomorú híreket közölnek. SZERETNÉM KIJELÖLNI, HOGY AZ ALÁBBI CIKK A KÍVÜL TÁGASABB BLOG TULAJDONA, ŐK A SZERZŐK, ÉN CSAK MEGOSZTOM VELETEK EME INFORMÁCIÓKAT, DE NEM ÉN ÍRTAM, HANEM A KÍVÜL TÁGASABB BLOG!!! Köszönöm.


Lassan, de biztosan recseg-ropog a Guttenberg-galaxis. A vizuális kultúra előretörése egyebek mellett az írott szöveg háttérbe szorulását is magával hozza, és ez nem csak a papír alapú kiadványokra vonatkozik. Tíz tény a könyvek és az olvasás jelenéről.
1. Egy 2012-es amerikai felmérés szerint minden ötödik gyerek szégyellné magát, ha egy barátja könyvvel a kezében látná.
2. Ugyanezen felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka inkább tévézik, mint hogy könyvet vegyen a kezébe (szerintünk speciel ez még túl szép adat is...).
3. Az A szürke ötven árnyalata minden idők legtöbb példányban eladott könyve Nagy-Britanniában. Igen, még a Harry Potternél is többet adtak el belőle.
4. A világszerte referenciának tekintett New York Times bestsellerlistáján olyan szerzők szerepeltek már, mint az Amerikában nagy sikerrel futó trash reality, a Jersey Shore egyik szereplője, a fenti képen is látható Snooki (már az is meglepő, hogy tud írni, persze aligha ő fogalmazta meg örökérvényű gondolatait). Csak egy fokkal jobb nála a szintén toplistás Justin Bieber, valamint Jessica Alba színésznő.
5. A Washington államban található Forks (a világsiker Alkonyat-sorozatból készült filmek egyik kulcsfontosságú forgatási színhelye) tele van Alkonyat-stílusban átalakított könyvesboltokkal, így próbálván meg becsábítani a turistákat. Az Alkonyat irodalom értékéről nem vagyunk meggyőződve.
6. Ha már ennél a sorozatnál tartunk, a négy könyvből világszerte 116 millió példányt adtak el, ami másfélszerese annak, amit Stephen King eladott teljes pályafutása során. Maga Stephen King a következőt mondta ezzel kapcsolatban: „Míg a Harry Potter a félelemmel való szembeszállásról, a belső erő megtalálásáról, és arról szól, miként cselekedjünk helyesen a nehézségek idején is, addig az Alkonyat arról, milyen fontos a pasizás".

7. Eközben világszerte csökkennek az eladások, és ez sajnos nem csak a papíralapú, hanem az e-könyvekre is vonatkozik. Az Egyesült Államokban például 9,3 százalékos volt a visszaesés.
8. Ennek megfelelően bajban vannak a nagy könyváruházak is. A Borders-lánc utolsó üzlete 2011 szeptemberében zárt be, de a Barnes and Noble is vergődik, évente körülbelül 15 üzletet kénytelenek végleg lelakatolni.
9. Az e-könyvek eladásai először 2011-ben haladták meg a nyomtatott könyvekét az Egyesült Államokban. (Hol van még ettől a magyar piac...) Ez persze nem feltétlenül nagy baj, csak jelzi a nyomtatott könyv háttérbeszorulásának trendjét. Ami szerintünk szintén nem baj.
10. A legszomorúbb az egészben, hogy az MTV egy volt reality-sztárja, Lauren Conrad (aki barkácsguruvá képezte át magát és elég sokan követik) eközben arról készített videót, hogyan lehet a könyvek szétvagdosásával praktikus tároló rekeszeket készíteni, amitől a polcod úgy néz ki, mintha könyvek lennének rajta, de közben nagyszerűen pakolhatsz a helyükön.
+1. Minden negyedik amerikai büszkén állítja, hogy az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott el. És ez egy 2007-es felmérés.

Hát itt tartunk.

2 megjegyzés :

  1. Hát ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy itt tart az emberiség... És ez szerintem gyalázat...

    VálaszTörlés